Google’ın Stadia bulut oyun hizmeti, bir başka üst düzey video oyunu endüstrisi emektarını kaybetmiş gibi görünüyor. Stadia’nın Oyunlar Direktörü ve eski bir PlayStation yöneticisi olan Jack Buser, ZDNet raporuna göre ‘Oyun Çözümleri’nin başına geçmek için şirketin Google Cloud bölümüne taşınıyor.

Google, Buser’ın Google Cloud için Stadia grubundan ayrıldığını onaylayarak The Verge’ye: “Oyun, Google’da inanılmaz derecede önemli bir sektör ve tüm ürün ve hizmetlerde büyük bir ivme görüyoruz. Jack’in yeni rolü, Bulut hizmetlerimiz, Stadia, YouTube ve daha fazlasında müşterilerimize Google’ın en iyilerini daha iyi sunmamıza olanak tanıyacak. Stadia, GM Phil Harrison tarafından yönetilmeye devam ediyor. Stadia’nın iş geliştirme ve ortak yönetim ekipleri, 2020’de görevi devralan Michael Abbattista tarafından yönetilmeye devam edecek.” açıklamasında bulundu.

Google sonunda Stadia’yı Google mezarlığına eklemeye karar verirse ve bunu önce farklı bir işletmeye dönüştürmeyi başarırsa yutması daha kolay olabilir. Ancak Google, farklı bir yol izleyerek oyun oynamaya daha az değil, daha fazla yatırım yapmaya karar vermiş de olabilir. ZDNet, bir Google Cloud sözcüsünün oyun oynamanın ‘yatırım yaptığımız en önemli dikey sektörlerden biri’ olduğunu alıntılıyor ve Buser’ın hareketinin arkasındaki fikrin ‘bütünsel bir ürün ve hizmet paketi aracılığıyla oyuncularla bağlantı kurmak’ olduğunu yazıyor.

Bu yaşananların ve açıklamaların bir kısmı, geçen ay Epic ve Apple davasında ortaya çıkarılan ve Google’ı 2025 yılına kadar ‘dünyanın en büyük oyun platformu’ haline getirme planını açıklayan 70 sayfalık gizli Google belgesini akla getiriyor. Windows PC ve daha sonra Mac’e genişleyen, bunların yanında akıllı ekranlar ve TV’ler Google’ın bulut hizmetleriyle destekleniyor. Belge, bulut oyunlarının da bu vizyonun bir parçası olabileceğini ve platformun Shadow of the Tomb Raider ile temsili bir örnek olarak “süper premium” oyunlar olacağını öne sürüyor.

Buser, hem Google’da hem de Sony’nin kendi bulut oyun hizmeti PlayStation Now’ın başına geçtiği Sony’de, premium oyunları çekme konusunda çok fazla deneyime sahip ve yakında bu oyunları getirmek için daha çekici bir sahaya sahip olabilir.

Stadia ciddi zorluklarla karşılaşmış olsa da, sürekli olarak hizmeti daha çekici hale getirmeye çalışıyor. Son zamanlarda daha fazla geliştiriciyi bağlamak için gelir payını azaltıyor, doğrudan bir dokunmatik ekran kontrol seçeneği ekliyor ve nihayet Stadia’yı Google TV ile Chromecast’e getiriyor. Bütün bunların yanında henüz Türkiye’de bu hizmet sunulmuyor. Fakat Google’ın Stadia planları arasında Türkiye’de bulunuyor.