Site icon Fabrikatik

Windows başlangıcını hızlandırma

Windows Speed Up

İşletim sistemleri yükledikten bir süre sonra yavaşlamaya, yavaş açılmaya başlar. Bunun en büyük nedeni yüklemiş olduğunuz yazılımlarının işletim sisteminin açılışına yerleşerek işlem gücünü veya belleği kullanmasıdır.

Yazılım geliştiricileri, yazılımları güncelleme/güncel tutma, sizin bilgilerinizi toplama, lisans koruma gibi nedenlerle, ana programla birlikte bilgisayarınıza bazı küçük programcıklar kurarlar. Bu programların birçoğu gereksizdir. Örnek vermek gerekirse Chrome, Firefox, Edge gibi tarayıcılar, güncelleme, varsayılan tarayıcının kendi tarayıcıları olma amacıyla sisteminizin başlangıcına program kurarlar. Aslında bu programlar çok da gerekli değildir. Zaten sıradan bir kullanıcı aklına geldikçe tarayıcısının yeni sürümünü kendisi kontrol edebilir. Bunu yapmak yerine bu işlemi otomatikleştirmek az önce bahsettiğim gibi sisteme ek yük getirir.

Windows’unuzda bu programları kapatmak herhangi bir ek yazılım gerektirmeden mümkündür. Bunun için ilk olarak başlata tıkladıktan sonra msconfig yazıp çıkan Sistem Yapılandırması programını çalıştırmak gerekiyor. Windows 10’dan daha eski bir işletim sistemine sahipseniz Windows Tuşu + R tıklayıp çıkan çalıştır penceresinde msconfig yazmak gerekiyor. Sistem Yapılandırması penceresinde Hizmetler sekmesinde Tüm Windows Hizmetlerini Gizle diyerek Windows işletim sisteminin kendisine ait hizmetleri gizleyebilirsiniz. Daha sonra geriye kalan uygulamalardan başlangıçta çalışmasını istemediğiniz hizmetin önündeki Tik işaretini kaldırabilirsiniz. Eğer uzman bir kullanıcı iseniz, Windows hizmetlerinden de gerekli olmadığını düşündüğünüz hizmetleri başlangıçtan kaldırabilirsiniz. Örneğin ben kullanmadığım Fax, Cortana, Telefon Hizmeti, Yüz Tanıma gibi hizmetleri durduruyorum. Eğer isterseniz daha sonra bu işlemin tersini yaparak yeniden açabilirsiniz.

Sistem Yapılandırması penceresinde Başlangıç sekmesine geldiğinizde bu kez başlangıçtaki programları görebilirsiniz. Bu Windows 10’da Görev Yöneticisi penceresine taşınmış. Buradan da ihtiyaç duymadığınız programları başlangıçtan kaldırabilirsiniz. Ben Skype, Microsoft Teams gibi programları kullanmadığım için kaldırıyor. Sonuç olarak gerekli olmadığını düşündüğünüz bazı programları ve hizmetleri Windows başlangıcından kaldırarak işletim sisteminizi hızlandırabilirsiniz.